En opnieuw schiet een cryptomunt duizelingwekkend de hoogte in. Ditmaal is het XRP, de door Ripple in het leven geroepen cryptomunt die focust op bancaire transacties.
Ripple is nu 1,80 dollar waard, volgens data van beurssite finanzen.nl. Coinmarketcap.com houdt het zelfs op 2,00 dollar. Begin december was de prijs van een Ripple nog 25 dollarcent.
De cryptomunt schoot deze week met 71 procent omhoog. De reden? De aankondiging van woensdag dat Ripple’s Aziatische dochter en een groep Japanse creditcardbedrijven een nieuw consortium gaan oprichten. Doel van het consortium: onderzoeken in hoeverre de blockchaintechnologie toegepast kan worden in betalingsverkeer met creditcards.
Het was al een goede maand voor Ripple, en de aankondiging past precies in het goednieuwsrijtje van de cryptomunt, die volgens Forbes dankzij de Aziatische belangstelling opnieuw een stevige impuls krijgt.
“Aziaten vallen als een blok voor Ripple”, aldus Alexey Ivanov in Forbes. Ivanov is CEO en medeoprichter van Polynom Crypto Capital, een Moskouse vermogensbeheerder van cryptomunten en blockchain.
Ripple haalde bitcoin cash op 14 december in als de op drie na grootste cryptomunt op de markt. Wat niet verwonderlijk is met een stijging van 5.800 procent tot nu toe in 2017. Ripple is nu zelfs groter dan ethereum.
Ripple werkt samen met banken
Overigens is XRP niet compleet nieuw - het werd in 2012 in het leven geroepen door wat toentertijd Ripple Labs heette om aan de hand van blockchaintechnologie internationale betalingen, transacties en bankafwikkelingen te versnellen.
Terwijl de gangbare munten als bitcoin, ethereum en litecoin, een transparant systeem nastreven dat vrij van overheidsbemoeienis is, werkt Ripple juist met banken samen. Je kunt ermee in secondes overschrijvingen doen - ook naar het buitenland.
De ripple kortom verzoent zich met de banken als het gaat om cryptomunten. De ripple kan daarom interessant zijn voor degene die de voordelen van digitaal geld benutten wil zonder te rebelleren tegen het huidige bancaire systeem.